In dit verslag houden we je op de hoogte van het reilen en zeilen van TeamNL tijdens ECSC2023. Vergeet niet onze andere kanalen te volgen voor foto's en video's!

Maandag 23 oktober 2023

Met een delegatie van 15 man sterk verzamelt Team Nederland vanochtend op Schiphol om af te reizen naar het Noorse Hamar. In Hamar bevindt zich de Vikingskipet - een olympisch ijsstadion dat de komende dagen als huis dient voor de European Cyber Security Challenge. Maar liefst 34 landen zullen de strijd aangaan dit jaar, in een competitie die over drie dagen verspreid is. Op de eerste en derde dag wordt een jeopardy-competitie gespeeld, waar teams losstaande challenges krijgen in verschillende categorie├źn. De tweede dag is specialer en biedt het podium aan een heuse attack/defence competitie, waar teams actief de digitale strijd tegen elkaar aan gaan. Team Nederland heeft de afgelopen maanden ontzettend hard getraind om een goede prestatie te gaan leveren in de competitie en heeft er ontzettend veel zin in!

Dinsdag 24 oktober 2023

Het is dinsdag en vandaag is het tijd voor de eerste competitiedag in de European Cyber Security Challenge 2023! In de ochtend hebben teams de kans hun eigen hardware en de infrastructuur op locatie te testen. Nederland trekt hierin zijn eigen pad en komt pas om 10:00 de zaal binnen. Een goede nachtrust is vandaag belangrijk en alles is de afgelopen weken al tot in den treure getest.

Om 12:30 barst de competitie los! We hebben 6.5 uur de tijd om zoveel mogelijk challenges op te lossen. Nederland klimt al snel naar de 1e plek op het scorebord en houdt deze voor lange tijd vast. Halverwege de middag bereiken we het punt dat vrijwel alle beschikbare challenges zijn opgelost, en besluit de jury om een nieuwe set challenges toe te voegen om de teams zoet te houden. Na een lange strijd eindigt Nederland vandaag op de 4e plek, samen met Frankrijk. Het team heeft wat te vieren vanavond!

Woensdag 25 oktober 2023

Vandaag is de dag waar we ontzettend lang op hebben gewacht - de teams gaan de strijd aan in een attack/defence-competitie. Nederland heeft veel geleerd van vorig jaar en hier ontzettend veel voorbereidingen voor gepleegd. Dit onderdeel is de ultieme proef van teamwork en technische skills. Tijdens het ontbijt worden de laatste scenario's doorgesproken en wat powershots genuttigd zodat we optimaal aan de start verschijnen.

Ter plekke is de start wat rommelig - problemen met de infra zorgen voor een meermaals uitgesteld startmoment. Uiteindelijk barst om 11:30 de strijd los en klimt Nederland al snel naar de top van het scoreboard. Ervaring leert dat een goede prestatie in de ochtend vaak ontzettend helpt in de middag en dat blijkt een paar uur later terwijl Nederland haar positie weet vast te houden en het gat zelfs weet te vergroten. Een kleine domper volgt in de middag wanneer de jury besluit dat de score van deze dag minder zwaar gaat meetellen in de totale score van de competitie door aanhoudende problemen met de infra. Het kan de pret niet drukken en Nederland gaat er vandaag met de winst vandoor, een bizarre prestatie!

Donderdag 26 oktober 2023

Het is donderdagochtend en we maken ons klaar voor de laatste competitiedag van de European Cyber Security Challenge. Zoals dinsdag spelen we vandaag 25 losstaande challenges en hopen we op een goede prestatie. We staan aan het begin van de dag op winst en een goede klassering voor deze dag zou zomaar tot een podiumplek of winst in de ECSC kunnen leiden! Een lange, uitdagende dag volgt voor het team en het blijft continu spannend. In de laatste twee uur wordt het scoreboard verborgen en op dat moment kan alles nog gebeuren. We wachten het af tot de prijsuitreiking vanavond!

's Avonds verzamelen we in een grote zaal in het hotel voor een van de hoogtepunten van deze week - de Award Ceremony. Na een lange opbouw van spanning komt dan eindelijk het verlossende woord: Nederland mag dit jaar vierde plek claimen in de European Cyber Security Challenge! Het team is ontzettend trots op dit resultaat, ondanks een aantal organisatorische moeilijkheden in de afgelopen dagen in de competitie. Bovenal is het team erg blij met het resultaat van de attack/defence competitie, er is hard gewerkt om goed te presteren op dit onderdeel en het team mag dit bekronen met de winst op dit onderdeel.

Vrijdag 27 oktober 2023

Na een aantal lange dagen en een lange donderdagavond is er vandaag eindelijk tijd om wat uit te slapen. Om 10:00 verzamelt een groep vroege vogels zich om onder leiding van coach Diederik een rondje te steppen door Hamar. Door alle drukte van de afgelopen dagen is er geen enkele kans geweest om meer van de stad te zien dan de route tussen het Vikingskipet en het hotel. Na een mooi maar koud rondje is de groep weer helemaal bij elkaar en bereiden we ons voor op de terugreis. Moe maar voldaan keren we weer terug naar Nederland, met goede moed en strijdlustig voor volgend jaar!