Foto: Thirsa Nijwening

Cyberbootcamp 2022 is weer voorbij en we kijken terug op een prachtige week! Vanuit de CTF op 15 mei waren niet alleen de beste teams uitgenodigd, maar ook individueel talent werd opgepikt in de selectie. Het resultaat - een mooie en diverse groep van 24 deelnemers - stond op maandagochtend klaar op het stationsplein in Gouda. De groep bestond opnieuw een een mix van oudgedienden en nieuwe gezichten, en een nagebootste versie van het TV-programma 'Hunted' bood de groep een uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen. Weinig teams waren snel en behendig genoeg om zonder interceptie bij het extractiepunt te komen en de kamplocatie te bereiken - een compliment voor onze uitstekende Hunters.

Aan inhoud had de bootcamp geen gebrek. Technisette kwam langs voor een workshop over OSINT, gevolgd door Secura met een workshop over cryptografie. Deloitte nam de hele woensdag in beslag met een workshop over reversing en binary exploitation. David Bouman sloot de dag af met een presentatie over een door hem gevonden CVE in de Linux-kernel. Fox-IT organiseerde een toffe attack-defense training en deelnemers kregen uitgebreid de tijd om te oefenen met de nieuw verworven vaardigheden.

Nieuw dit jaar was een excursiedag. Na een paar intensieve dagen aan workshops werd de kamplocatie verruild voor de stad Utrecht. In de ochtend bezochten de deelnemers Linksight waar een workshop over multi-party computation op het programma stond. 's Middags was het kantoor van Northwave de bestemming. Naast een stukje perspectief op cybersecurity in de praktijk kregen de deelnemers de opdracht om een trein te hacken - een bijzondere opdracht met interessante resultaten. De dag was hiermee nog niet voorbij - een barbecue stond op het programma, waar niet alleen de deelnemers aan de bootcamp aanwezig waren, maar ook veel oude bekenden en vrienden van Challenge the Cyber.

Naast alle inhoud was er ook voldoende ruimte voor lol. Op dit vlak was er voor ieder wat wils - een pubquiz, zwemmen in de plas, koken, een kampvuurtje stoken, een goede wandeling, ijsjes scoren of deelnemen aan een CTF. Niets van het bovenstaande was mogelijk zonder de onuitputtelijke energie van Jasper en Danique, met Joanne aan hun rechterhand.

Na het Cyberbootcamp is op basis van complementaire vaardigheden, sociale fit en groeipotentieel het Nederlands team geselecteerd. Dit team bestaat uit de volgende tien personen:

  • Joanne Spijker (team captain)

  • Rick de Jager (technical lead)

  • David Bouman

  • Wout van der Ploeg

  • Querijn Voet

  • Michel de Boer

  • Rob de Voort

  • Per Schrijver

  • Aidan Stephenson

  • Jonathan Jagt

Deze tien talenten staat een drukke periode te wachten. Zowel op sociaal als technisch vlak heeft de groep de komende anderhalve maand hard nodig om een echt team te worden en de strijd aan te gaan op de European Cyber Security Challenge in Wenen.

Terwijl het team verder gaat, kijken we vanuit Challenge the Cyber nog even terug op een fantastisch, leerzaam, zonovergoten, uitputtend en enerverend bootcamp. Voor de derde keer op rij zien we een fantastische groep cybersecuritytalenten die niet alleen maar met elkaar, maar ook van elkaar leren - en niet alleen tijdens de bootcamp, maar ook daarna. Samen maken we Nederland een stuk veiliger!