Foto: Olaf Haalstra

Afgelopen weekend vond de Challenge the Cyber CTF 2024 plaats op de Fontys Hogeschool in Eindhoven en wat een evenement was het! Het thema van dit jaar, CyberChef, bracht de spannende wereld van cybersecurity samen met culinaire uitdagingen - de perfecte combinatie voor een onvergetelijke dag.

De dag begon met een spannende introductie door niemand minder dan geheim agent 007. Hij confronteerde de deelnemers met belangrijke kwesties rondom ethisch hacken en gaf daarmee de dag een leerzame start. De jury heette de deelnemers nog even kort welkom in het restaurant en vervolgens gingen de 38 teams en ongeveer 140 enthousiaste deelnemers zes uur lang aan de slag om uitdagingen op te lossen in verschillende categorieën zoals web, cryptografie en hardware hacking. Tijdens de competitie waren er diverse interacties en momenten van adrenaline, maar het was uiteindelijk het scorebord dat de ultieme spanning bracht. Zodra het scoreboard werd bevroren, was er volop speculatie over de uiteindelijke winnaars.

En de winnaars zijn...

In de seniorcategorie wisten de gevestigde toppers van Not Mixed Up de overwinning binnen te halen. Hun strategie om een sterke start neer te zetten betaalde zich uit. Ondanks dat ze in de laatste twee uur geen vlaggen meer inleverden, was hun puntentotaal genoeg om bovenaan te eindigen.

In de juniorklasse ging de eer naar TU Delft Team 👶 🍼. Zij behaalden een indrukwekkende vijfde plaats op het totale scoreboard - een opmerkelijke prestatie voor een juniorteam!

Donuts of Croissants?

Een uniek element van dit jaar was de hardware badge met het uitdagende spelletje 'Donuts of Croissants'. Het overgrote deel van de teams wist zich naar binnen te hacken en een score hoger dan 9000 op het scoreboard te bereiken, wat hen een extra vlag opleverde. Na de CTF mochten de deelnemers de badge mee naar huis nemen, een leuke herinnering aan hun inspanningen.

Op naar het Cyberbootcamp!

De Challenge the Cyber CTF is slechts het begin van een groter avontuur. De beste 30 deelnemers zijn uitgenodigd voor het Cyberbootcamp in juli, waar zij een week lang intensieve workshops zullen volgen om hun hackskills verder te verfijnen. Aan het einde van het bootcamp zullen 10 talenten worden gekozen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de European Cyber Security Challenge in Turijn, in oktober dit jaar.

Bedankt aan bijdragers en sponsoren!

Een evenement als dit zou niet mogelijk zijn zonder de steun van onze geweldige sponsoren en individuele bijdragers. De uitdagende en diverse challenges zijn mede dankzij hun expertise ontwikkeld en getest. De Joint Cyber Range verzorgde wederom de hosting van het platform, waardoor de CTF soepel verliep. Onze vaste fotograaf, Olaf Haalstra, heeft het evenement weer prachtig vastgelegd. Een kleine selectie aan foto's kun je hier vinden.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag en wil alle deelnemers, sponsoren en vrijwilligers hartelijk bedanken voor hun inzet. We zien jullie graag terug bij de volgende editie van Challenge the Cyber!